Bob de Bouwer

Sinds de première op de BBC in april 1999 is Bob de Bouwer een verbazing-wekkend succes geworden. De kinderserie wordt wereldwijd in meer dan 100 landen uitgezonden en is de meestbekeken peuterserie in Groot-Britannië, Duitsland, Australië en Japan. Bob the Builder heeft zijn gereedschap ook meegenomen naar de Verenigde Staten, waar hij bij NickJr. in 2001 met recordbrekende kijkcijfers zijn TV-debuut maakte.

Met de verkoop van meer dan 5 miljoen boeken en 2,5 miljoen video's en DVD's in Groot-Britannië is Bob de Bouwer op de peuterschool de meest geliefde bouwer van de wereld. In december 2000 bereikte Bob's "Can We Fix It?" de eerste plaats van de hitparade. In september 2001 bereikte ook Bob's versie van "Mambo No. 5" de UK Top 40, evenals het album "Bob de Builder" die op een vierde plaats terechtkwam.

Hoe Bob gebouwd werd

Bob is eind jaren '80 gecreëerd door advertentie artiest Keith Chapman. Op een dag zag Keith een bouwmachine op een bouwsite en dacht dat het wel leuk zou zijn om het tot leven te brengen met bewegende ogen. Die bouwmachine werd Scoop. Andere machines volgden. Natuurlijk hadden de bouwwerktuigen een menselijke operater nodig en zo ontstond Bob, samen met zijn partner Lenny. Van oorsprong was Bob ouder en had hij een stoere snor. Keith vertelde zijn kinderen voor het slapen gaan verhaaltjes met de besnorde Bob en zijn vrienden in de hoofdrol. Maar niemand was verder geïnteresseerd in een commerciële bouwmachine. Uiteindelijk legde Keith zijn project aan HIT Entertainment voor. HIT nam een een proefaflevering mee naar Cannes in 1996 en sloot een deal met de BBC. De studio HOT Animation was geboren en toen zij aan het concept werkten voor een volledige serie, werden er verschillende dingen veranderd. Allereerst verloor Bob zijn snor. Ook werd hij jonger gemaakt. Lenny ging weg en Wendy volgde in zijn voetsporen. Maar ook zij onderging veranderingen. Van oorsprong was ze een soort secetaresse.

Gelukkig is een van de meest drastische wijzigingen er nooit doorgekomen. Op verzoek van de BBC moesten de machines er het zwijgen toe doen, aangezien pratende machines erg onlogisch waren. De produktie besteedde drie maanden aan het herschrijven van het script maar gelukkig voor ons hadden de nieuwe verhalen hun glans verloren zodat de BBC hun verzoek wel moesten laten vallen! De serie werd voor het eerst op de BBC uitgezonden op 12 april 1999. Eind 2000 was Bob verkocht aan 108 landen en had hij voor 60 miljoen pond aan speelgoed opgebracht.

De bouwer van Bob de Bouwer over zijn nieuwe baby
Fifi en haar bloemvriendjes

Keith Chapman was al succesvol met "Bob de Bouwer". Nu viert hij triomfen met "Fifi en haar bloemenvriendjes". Troskompas sprak met de man die precies weet wat kinderen willen zien.

"Fifi is mijn televisiebaby", zegt Keith Chapman. "In Groot-Brittannië is ze qua merchandise nu al de nummer 3 bij meisjes tot vier jaar. Dat is voor mij persoonlijk ook heel prettig. Je staat toch onder druk als je met een opvolger voor "Bob de Bouwer" moet komen. Kun je dat succes evenaren?"

En hoe bedenk je een nieuwe tv-ster?
"Ik kwam op het idee voor "Fifi" toen er veel moeders naar me toe kwamen die wilden dat ik iets voor hun dochters zou maken. "Er is niets voor meisjes", zeiden ze. Toen ben ik eens gaan kijken naar de bestaande tv-programma's en in speeldgoedwinkels. Daar zag ik dat er inderdaad niets was voor die doelgroep.